Varför går det bra? – 4 – Ur blod och eld får man inga svar

I John Charles Chasteens Latinamerikas historiasom på engelska har den något patetiska titeln “Born in Blood and Fire. A Concise History…”, berättar författaren i sitt tack om en av hundratals studenter som läst manuset:

‘Jag känner att den här boken vill att jag ska förstå’, sade en av mina studenter. ‘Och det’, tänkte jag, ‘ är just så det ska vara’

Men eleverna blev lurade, för efter kapitlet “Reaktion”, som handlar om Latinamerika under det Kalla kriget och om militärdiktaturernas förtryck under 1970- och 80-talen, tar berättelsen om militärerna slut. Nästa kapitel heter “Neoliberalism” och handlar om att alla politiska ledare på kontinenten blev neoliberaler som kastade “hela den ekonomiska nationalismens grannlåt över bord och anslöt sig till den liberala grundtron på den fria marknaden.”

Inte ett stycke om hur det kom sig att presidenterna var militärer på 1970-talet och blev “neoliberaler” på 1990-talet. En av världshistoriens mest radikala demokratiseringsprocesser som flöt över hela Latinamerika under 1980-talet nämns inte ens.

Man undrar vad Chasteens elever faktiskt förstod.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.