Inventering av arbetet med öppen data och open government i Brasilien

Det händer mycket vad gäller open government och open data i Brasilien just nu.  Ledorden i politiken är social kontroll för att minska korruptionen, och aktivt deltagande för att förbättra kvaliteten. Här kommer en mindre inventering:

Kontrollmyndigheten CGU

CGU – Controladoria-Geral da União: En myndighet som lyder under presidenten och som har till uppgift att inom den federala staten motarbeta korruption och fungera som revisionsmyndighet. Det är härifrån som arbetet med att öppna statens information och medborgarnas deltagande förs.

Olho Vivo no Dinhero Público: CGUs program för att främja social kontroll av kommuners pengar, med syfte att de ska användas bättre. Sedan inledningen 2003 genomförs utbildningar för såväl civila organisationer som för kommunala tjänstemän. (Det mesta på hemsidan är dock flera år gammalt.)

Portal da Transparência: Den brasilianska öppenhetens flaggskepp. Publicerar sedan 2004 i realtid den federala statens alla bokförda poster, bland annat utbetalningarna av socialbidrag. Siten innehåller även statens avtal och upphandlingar, och vissa specialsidor om tex investeringarna inför fotbolls-VM 2014. Jag har inte hittat så många som använder informationen men Para onde foi o meu dinheiro? (Vart gick mina pengar), är ganska snyggt.

Öppen data

Dados.gov.br Är regeringens nya site för öppen data. Målet är att samla all datasamlingar som regeringen äger under ett tak, i öppna format och med API:er. Arbetet publicerades i maj, och än så länge finns bara 78 datasamlingar. Och det mesta är väldigt beta. Men mer är på väg. De som utvecklat Dados.gov.br finns på planeringsdepartementet, och ett av de viktigaste utvecklingsverktygen har varit denna wiki. Hittade två bra nya artiklar på engelska om arbetet, 1, 2.

Det finns dock sedan länge ett antal platser där regeringen presenterar statistik om olika frågor. Vissa är dock gammaldags och svåra att arbeta med. Jag antar att dessa med tiden kommer att föras över till Dados.gov.br. Några exempel: Utbildningsdepartementet har samlat en hel mängd data i en tjänst där man kan se i vilken mån kommuner fyller sina åtaganden, skolor uppnår sina resultat etc. Statistikmyndigheten publicerar sin befolkningsstatistik. Även det statliga forskningsinstitutet IPEA har mycket befolkningsstatistik tillgängligt.

Open Government Partnership

Brasilien är också pådrivande i Open Government Partnership som hade sitt första reguljära årsmöte här i Brasilia i april. Alla länder som är medlemmar lämnar in en Action Plan där man åtar sig ett antal reformer. Titta gärna på Brasiliens mycket ambitiösa, och jämför med Sveriges relativt patetiska.

Informationsfrihetslagen

I november förra året fattade kongressen beslut om en ny informationsfrihetslag. Det är mycket modern enligt en utvärdering, och har bland annat tydliga skrivningar om att staten ska presentera information öppet och i maskinläsbara format.

Engagemang

Det finns en hel folkrörelse av organisationer och plattformar för hur människor kan delta i kontrollarbetet. I maj genomfördes Consocial som samlade engagerade medborgare och organisationer till ett stor konferens i Brasilia där man diskuterade och röstade på olika initiativ som skulle göra öppenheten och kontrollarbetet bättre.

Journalisten Fernando Rodrigues på Folha de São Paulo gör siten Políticos do Brasil, som bland annat kartlägger alla brasilianska politikers inkomster, tex president Dilma Rousseffs.

#webcidadania: Samlingsplats för organisationer som arbetar med olika webbverktyg för att främja medborgerligt deltagande i politiken.

Vote na web: Gör det möjligt för medborgare att rösta på olika förslag i kongressen. Resultaten kan sedan jämföras med hur ledamöterna röstar.

E_democracia: Är senatens verktyg för att skapa deltagande och engagemang i lagstiftningsarbetet.

Jag har inte hittat så mycket hackande men denna hackerbuss, verkar rolig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.