Är det muraren Zapata som är Grönsakshandlaren i Havanna

Kanske är det muraren Orlando Zapata som hungerstrejkade sig till döds för exakt ett år sedan som blir Grönsakshandlaren på Kuba.

När Zapata dog tog journalisten Guillermo Fariñas över hungerstrejken, och inför hotet om att demokratiaktivister skulle ställa sig på led och svälta sig själva till döds, började den kubanska regeringen släppa den ena samvetsfången efter den andra.

Men någon förändring har det inte inneburit. När Fariñas häromdagen hyllade Zapata genom att stiga upp på taket till sitt hus och tala fritt ur hjärtat mot regeringen, arresterades han snart och familjen trakasserades. Och damerna i vitt, som också marscherade till Zapatas minne, attackerades av en sk “acto de repudio” – folklig ilska mot imperialismens lakejer – som det brukar heta.

En av de som inte skämdes för att vara där och skrika ut sin avsky mot några dussin medelålders kvinnor vars makar och söner sitter i finkan för att de har ryggrad, var Alejandro González Behmaras, 24 años, (på facebook) son till Kubas ambassadör i Spanien.

Den enda information han delar med sig av på sidan är Lenin-citatet: “Om du inte är en del av lösningen, är du en del av problemet.” Han borde verkligen fundera över den rådande politiska kulturen för sådana som han, och tänka igenom på vilken sida han vill sluta.

Etiketter till bloggar.se: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.