Hornstull kliver in i skuggan

Marievik från Hornstulls strandLapade sol längs Hornstullsstrand idag. Men om de planerade tornen på andra sidan Liljeholmen byggs, av vilka ett är 38 våningar, blir det inte mycket till sol kvar i framtiden

Det högsta är mer än tre gånger så högt som huset som står där idag. Det är till och med högre än Victoria Tower, utropstecknet längs Uppsala vägen.

Enligt den solstudie som finns i samrådshandlingarna, skulle tornen skugga stora delar av ett av Stockholms mest populära promenadstråk de få timmar per dygn som där finnas sol att lapa
i januari.

Tanto 15 januari kl 12Men skuggan försvinner inte heller under resten av våren, utan kommer att falla över olika delar av Tanto på eftermiddagarna fram till slutet av maj. Men ännu värre är att den kommer att skugga Tanto strandbad under augusti och september. Den 10 augusti kl 17 når den bryggorna och sedan faller den över allt mer av stranden långt in i september.

Att hämta barnen på skolan och gå ned till stranden för ett Tanto 1 mars kl 15eftermiddagsbad, som tiotusentals stockholmare gjort de senaste somrarna, kommer att vara poänglöst när hela stranden är i skugga.

Jag sitter just nu och skriver på ett svar samrådet. Det ska vara inskickat den 29 januari. Mitt utkast finns här, om någon vill läsa, ändra eller kommentera.

Tanto 1 april kl 18

 

 

 

 

 

 

 

Tanto 15 augusti kl 18

 

 

 

 

 

 

 

Tanto 1 september kl 18

 

4 comments

  1. Stockholm ligger på samma breddgrad som Grönlands sydspets. HöghusIvrarna har ofta New York som förebild och den staden ligger söder om Rom.
    Här behöver vi allt ljus vi kan få. Hälsa och ljus hänger samman.

  2. Precis! Dessutom är det ju så att de höga husen i städer som NY är väldigt coola när man ser dem på bild. Men de områden som är trevligast att vara i, där storstadslivet är som roligast, är ju områdena utan särskilt hög bebyggelse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.