Ingen sol men gott om vind på Liljeholmskajens lekplatser

Lekplatser i MarievikTänk dig en lekplats på 20×20 meter där ena sidan består av 20 våningar höghus, och den andra av 23 våningar. Det har JM Bygg och Stockholms stad tänkt sig att bygga på Marievik 15, precis vid Liljeholmsbron. Vind-konsulterna är fundersamma:

”At the playground between T1 and T2 a poor wind climate is expected, with at one point a risk on wind danger.”

Playground T1 T2Enligt den solstudie som staden beställt har lekplatsen, som är till för förskolorna i huset, ingen sol varken kl 9 eller kl 12 någon gång, på hela året. (Ok, några glimtar mitt i sommaren) Så för att verkligen ta till vara förutsättningarna har arkitekten ritat dit en lika dan lekplats till, med precis lika mycket vind och lika lite sol.

Tänk dig sedan en trevlig promenad längs Liljeholmskajen. Mellan 38-våningshuset T7 och vattnet är det bara några meter: barnvagnen, småbarn som springer och en ouppmärksam förälder… Vindkonsulterna igen:

”near the corner of T7 a poor wind climate for walking level is expected with a limited risk onKajen vid Marievik wind danger.”

Wind danger betyder: ”dangerous situations can occur, for example loss of balance by people when they pass a corner of a building.”

Och så fortsätter den konsultrapporten om vilka konsekvenser de planerade höga husen vid Liljeholmskajen kommer att få. Vid de röda prickarna nedan är vindklimatet så dåligt att det är otrevligt att promenera om man inte sätter dit skärmar, buskage ellerQuay
”remove pedestrian paths”.

Och det är inte så konstigt. För när vinden många tiotals meter upp – där det förstås blåser mer än vid markytan – träffar ett hus så måste den ta vägen någonstans. Kall vind dras då ned till marken. I en mycket intressant BBC-artikel om debatten kring höga hus och vind i London och Toronto beskrivs problemet:

”There is also an acceleration of wind around the side of the buildings if it has completely square corners. And, if several towers stand near each other, there is an effect known as ‘channelling’, a wind acceleration created by air having to be squeezed through a narrow space.”
Downdraught

Artikelförfattaren konstaterar följaktligen:

”As the air at higher altitudes is colder, it can create chillier micro-climates when downdraught from skyscrapers reaches street level.”

Är detta verkligen vad Liljeholmen och Stockholm behöver mer av?

Ett annat resultat av de planerade höghusen vid Marievik är att de kommer att skugga Hornstullsstrand och Tanto strandbad. Inte så lyckat för de tiotusentals stockholmare som använder området på sommaren.

Jag håller på att skriva ett svar till stadens samråd som är öppet till och med den 29 januari. Texten finns här, och är öppen att kommentera.

Vindkarta Marievik 15

One comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.