Drive for democracy vs Corona-viruset – Bistånd och demokrati #8

Oavsett vilket index för demokrati man använder – Freedom House, Varieties of Democracy, The Economist Democracy Index – så gick demokratin tillbaka mellan 2006 och 2019. Och när indexen för 2020 presenteras kommer den relativt rätlinjiga trenden att ha brutits, nedåt. Regeringar världen över har begränsat såväl demokratin som mänskliga rättigheter för att förhindra spridningen av Corona-viruset.

“Därför är vår demokratisatsning, drive for democracy, ännu viktigare än tidigare”, skrev utrikesdepartementets tre ministrar igår.

Men det är bara sant om den svenska regeringen och Sida vet vad som fungerar när de står inför en regering som tar tydliga steg mot ett auktoritärt eller totalitärt styre, och om det svenska demokratibiståndet därmed bidragit till att hålla emot den negativa trenden fram till och med 2019.

Om man tittar på de länder som tagit emot mest demokratibistånd från Sverige – med hjälp av data från Openaid.se – och jämför med utvecklingen i de olika index för demokrati som finns, så är svaret inte hoppingivande.

Jag har nu uppdaterat graferna med siffror från Freedom House’ Freedom in the World för 2019 som jag använt tidigare. Och av de tio länder som tog emot mest demokratibistånd – det första året som redovisas i Openaid – så var det bara Zimbabwe som utvecklades positivt mellan 2006 och 2019.

Och om man ser till de tio länder som fick mest demokratibistånd 2006, så har inget av dem utvecklats positivt.

I Openaid’s data finns inte demokrati eller mänskliga rättigheter med som sektor, det vill säga mottagare av biståndet. Demokratibiståndet finns i stället i huvudsak i den sektor som heter Regeringen och civila samhället. Inom den är det sedan möjligt att filtrera efter kategorier som är mer eller mindre direkt knutna till demokratisk utveckling.

Jag vet inte exakt vad som gömmer sig bakom dessa kategorier, men om man använder dem som på ytan är viktigast för demokratisering (se bilden nedan) så är de fyra översta länderna också med bland de 10 länder som fick mest övergripande demokratibistånd 2006. Men alla dessa har ändå utvecklats negativt.

Om regeringens drive for democracy ska bli något annat än en ny kappa för samma demokratibistånd som pågått i flera decennier redan, behöver arbetet börja med felsökning, med frågan Varför har vi inte lyckats hittills?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.